Groep voor
de afschaffing van vrouwelijke genitale verminking

GAMS België Afdrukken E-mailadres

GAMS België werd opgericht in 1996. Het is een groep Afrikaanse en Europeaanse mannen en vrouwen die strijden tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV). De vereniging organiseert sensibiliseringsactiviteiten voor de betrokken gemeenschappen en informatiesessies en voorlichtingen voor professionelen. Daarnaast pleit het op nationaal en internationaal niveau voor de uitbanning van VGV. GAMS ondersteunt individuen die slachtoffer werden van genitale verminking door hen te begeleiden naar de gepaste diensten (gezondheidszorg, juridische hulp, …). Sinds 2009 organiseert het ook psychologische consultaties, zowel individueel als in groep.

Op nationaal niveau nam GAMS het initiatief tot het “Reseau des Stratégies concertées de lutte contre les mutilations génitales féminines” (www.strategiesconcertees-mgf.be), die professionelen uit verschillende sectoren samenbrengt en het werken in een netwerk versterkt. GAMS begeleide ook de redactie van de Belgische handleiding over VGV voor de betrokken beroepssectoren.

Op Europees niveau is GAMS één van de partners in de Europese campange “End FGM”, ondersteund door Amnesty International Ierland in 13 landen. Deze campagne pleit bij de Europese instituties en de lidstaten voor de goedkeuring van een gemeenschappelijke strategie om een einde te maken aan VGV. In 2009 slaagde GAMS erin tientallen handtekeningen van parlementariërs te verzamelen, die zich op deze manier engageren de campagne te ondersteunen. (www.endfgm.eu)

Internationaal maakt GAMS deel uit van het Inter-Afrikaans Comité (CIAF), een koepelorganisatie van alle nationale comités die strijden tegen vrouwelijke genitale verminking en andere schadelijke praktijken. GAMS ondersteunt een project voor de uitbanning van VGV in Vélingara, Senegal.